Home » De beste Belgische muziek die in 2023 door mijn boxen knalde

De beste Belgische muziek die in 2023 door mijn boxen knalde

belgische muziek

De beste Belgische muziek die in 2023 door mijn boxen knalde

 

Tijdens de eerste lockdown in 2020 lanceerde Stu Bru de actie #ikluisterbelgisch als steun aan de Belgische muziek. Deze actie bleef lang relevant, de concertzalen en cultuurhuizen bleven veel langer op slot dan initieel verwacht. Maar ook nu nog blijft deze actie relevant, er is zoveel goede muziek van eigen bodem. Binnenkort is het terug week van de Belgische muziek, naar aanleiding daarvan maakte ik voor het vierde jaar op rij een lijstje met mijn favoriete Belgische releases van het voorbije jaar. De vorige lijstjes vind je hier en hier.

belgische muziek

Dit is een – zeer persoonlijke en subjectieve – greep uit de beste Belgische muziek van het afgelopen jaar, deze platen werden grijsgedraaid in het fOTOPIA headquarter. De albums in deze lijst zijn heel uiteenlopend: van klassiek, jazz & hiphop naar techno, electronica en house. Van ingetogen luistermuziek tot het stevigere dansvloerwerk. Ik maak graag gebruik van muziek tijdens mijn fotoshoots, het helpt mensen om los te komen, om in het moment te zijn en niet aan de camera te denken. Of dansen nu al dan niet de verticale uitdrukking is van een horizontaal verlangen, dansen staat synoniem met loskomen uit je hoofd.

Jazz Brak, Absolem – Sables Mouvants

Jazz Brak – 1/3 van Brussels hiphop fenomeen Stikstof – slaat hier de handen in elkaar met de Luiks-Brusselse rapper Absolem.  Scherpe, flowende teksten in afwisselend het Nederlands en Frans over een dikke beat van producer Dee Eye – meer moet dat niet zijn!

M. CHUZI – Tzatziki

Groovemachine en SoundTrack-laureaat (2019) M.CHUZI (BXL) maakt wereldwijze saus op basis van Brusselse mengelmoes. Een spicy samensmelting van afrogrooves, funk, progjazz en de spacy soundscape van een grootstad. Deze track staat op hun album ‘Papara’ dat het daglicht zag in november 2022 op het Gentse Sdban label.  Check hierboven de live versie van de track in het Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende.

DISHWASHER – Terra

Een hypnotiserende trip van 11 minuten die je meeneemt naar alle kanten van het universum, beter kan ik ‘Terra’ niet omschrijven. Bezwerend, melancholisch, hoopvol en energiek. Lachen en bleiten tegelijk, zoiets. Live ook zeer de moeite waard!

Schroothoop – Tanz der Quallen

In dezelfde Sdban stal verscheen tegelijk met het debuutalbum van Dishwasher_  ook het debuutalbum van Schroothoop: ‘Macadam‘. De Brusselse band heeft zijn naam niet gestolen:   Het instrumentele ‘Macadam’ werd volledig opgenomen met objecten die de bandleden vonden in de buurt van de gelijknamige Brusselse wijk. e De geïmproviseerde nummers op het album ontstonden uit verschillende liveoptredens en jamsessies. Het trio liet zich daarbij  inspireren door traditionele Afro-Cubaanse en Noord-Afrikaanse ritmes, New Orleans-grooves en Arabische Hijaz-toonladders.

KAU – Kautokeino

Laatste artiest uit de Sdban stal in deze lijst van Belgische muziek, ik beloof het! 🙂 Eveneens uit Brussel en eveneens met jazz als inspiratiebron.  ‘Kautokeino’ is  een afgelegen dorp in het Noorden van Noorwegen en deze hypnotiserende track ademt een vervreemdeende sfeer uit.

 

STAVROZ, CASTELLO BRANCO – Valente

‘Valente’ is de laatste track op Stavrozs recentste EP  ‘Kick Up The Dust’.  Het is een heel rustige track in samenwerking met de Braziliaanse Castello Branco die je meteen in vakantiestemming brengt en doet wegdromen.

SUPREEMS – Nachtschone

Supreems is een Antwerpse producer die internationaal al een tijdje potten breekt. In België blijft hij onder de radar; hopelijk brengt zijn debuutalbum daar verandering in. Titeltrack ‘Nachtschone’ is een sfeervolle track die zin doet krijgen in een zorgeloze zomervakantie. Met zijn mix van percussie, techno, jungle, breakz, trance en ambient brengt hij me alvast in de juiste sfeer.

Front de Cadeaux – A Tornado May Come

 

De meesters van de slow motion muziek vormen een vaste waarde in mijn eindejaarslijstje met Belgische muziek. Ook in het post covid tijdperk blijft hun ‘supreme rallentato’ stijl een welkome verademing tussen het ‘almaar-sneller-en-harder-geweld.

Supreme wat? Ik laat het hen zelf uitleggen: ‘In the 70’s, popcorn DJ’s were already playing soul records at 33 rpm instead of 45; new beat was created in the 80’s by applying the same technique to coldwave and EBM. We didn’t reinvent the wheel. It is not a trend nor is it a gag. The technique ensures that you experience the music differently: deeper and more sensual. It becomes easier to dance to and there is more sensuality on the dancefloor. ‘

Deze track uit hun ‘Supreme Rallentato 06 EP‘  is er een mooi voorbeeld van.

 

Nphonix & Matrika – Rumble Around

R&S records is een label dat geen introductie behoeft, legendarisch is een understatement. Het Gentse label blijft de vinger aan de pols houden, getuige zijn de talrijke kwaliteitsvolle releases die het voorbije jaar het licht zagen. Eén daarvan is deze swingende track.

Loverman – Differences Aside

Misschien een beetje een buitenbeentje in deze lijst maar deze hypnotiserende oorworm mocht in mijn lijstje niet ontbreken. Verslavende stuff!

Wat was jouw beste Belgische muziek in 2023?

 

Dit waren slechts 10 releases uit de berg steengoede Belgische muziek in 2023. Daarnaast is er nog een hoop jazz, funk, reggae, dub, electronica, house, breakbeat, techno en drum’n’bass die hier door de boxen schalde. Welke Belgische releases deden jouw hart sneller slaan in 2023? Laat het me gerust weten!

Mijn ervaring leert me dat muziek mensen kan helpen om hen op het gemak te stellen. Daarom heb ik besloten om een aantal thematische playlists te maken om te gebruiken tijdens mijn fotoshoots. Meer nieuws hierover volgt later.

 

 

Mensen die me kennen, weet dat ik graag van tijd op tijd een plaatje op zet. Samen met 2 buddies host ik een programma op Urgent.fm, die shows/mixes kan je via de link hieronder herbeluisteren.