Home » De beste Belgische muziek die in 2022 door mijn boxen knalde

De beste Belgische muziek die in 2022 door mijn boxen knalde

Belgische muziek

De beste Belgische muziek die in 2022 door mijn boxen knalde

 

Als steun aan de Belgische muziek lanceerde Stu Bru tijdens de eerste lockdown in 2020  de actie #ikluisterbelgisch . Deze actie bleef lang relevant, de concertzalen en cultuurhuizen bleven veel langer op slot dan initieel verwacht. Maar ook nu nog blijft deze actie relevant, er is zoveel goede muziek van eigen bodem. Naar aanleiding van de week van de Belgische muziek stelde ik ook een lijstje samen.

Belgische muziek

Een persoonlijke greep uit de Belgische muziek

Dit is een – zeer persoonlijke en subjectieve – greep uit de beste Belgische muziek van het afgelopen jaar, deze platen werden grijsgedraaid in het fOTOPIA headquarter. De albums in deze lijst zijn heel uiteenlopend: van klassiek, jazz & hiphop naar techno, electronica en house. Van ingetogen luistermuziek tot het stevigere dansvloerwerk. Ik maak graag gebruik van muziek tijdens mijn fotoshoots, het helpt mensen om los te komen, om in het moment te zijn en niet aan de camera te denken. Of dansen nu al dan niet de verticale uitdrukking is van een horizontaal verlangen, dansen staat synoniem met loskomen uit je hoofd.

Raphael – Stop, Look, Listen

Pianist en composer Phil Raphaël was geen Belg maar een Amerikaan. Geboren in New York waar hij samenspeelde met onder andere Charlie Parker en Howard McGhee, zou hij in de jaren ’60 een tijdje in België gewoond en gespeeld hebben. Het Gentse Sdban label besliste om zijn album ‘Stop, Look, Listen’ opnieuw uit te brengen in mei 2022. Het album bestaat uit vier lange tracks die moeilijk in één categorie onder te brengen zijn. Het contrast tussen de dromerige opera stem van zangeres Rose Thompson en de jazzy muziek maken het album een sublieme trip. Ik zou het een bijna religieuze ervaring noemen.

Lander Gyselinck & Zwangere Guy – Pourriture Noble

Van jazz met opera naar jazz met hiphop, heerlijk toch? Zwangere Guy noch Lander Gyselinck hoeven veel inleiding, beiden hebben hun strepen meer dan verdiend in de Belgische muziek. ZG vormt zowel solo als met de Brusselse hiphop formatie Stikstof een muzikaal zwaargewicht. Lander is vooral bekend als drummer van fenomeen STUFF. en talloze nevenprojecten. Ook live behoren beide artiesten tot de Belgische top. ‘Pourriture Noble’ heet hun gezamenlijke worp, ze proeven er uitgebreid van elkaars universum en t’is dat ‘t smaakt. Van chilly en experimenteel tot heftig en intens maar altijd muzikaal en moddervet.

Rekab – Back in Flight

Van hiphop en jazz naar house en techno, de overstap is snel gemaakt. Rekab is de artiestennaam van James Baker, een Britse house/techno/elektro producer. ‘Back in Flight’ is de vijfde release op het Brusselse Nightflight Records. De plaat bestaat uit 4 vette tracks die ergens tussen Detroit techno, Chicago house en electro funk zweven. Heel atmosferisch en spacey, dansvloervoer met de oogjes dicht!

Dana Kuehr – Basic Moves 18

Dana Kuehr is een Amerikaanse die tegenwoordig in Brussel resideert. Ze runt er onder andere een ochtendshow op Kiosk Radio en bracht recent een dubbele EP uit op Basic Moves, het label van dj Walrus gewijd aan ‘outsider club music’. De zes tracks zijn heel uiteenlopend en vormen tegelijkertijd een mooi geheel. Opener ‘How Do We Continue’ is een optimistische dansvloertrack die perfect zou werken bij zonsopgang. Opvolger ‘Almagest Slide’ katapulteert je terug naar de sfeer van de eerste ‘Northern Exposure’ compilatie – iemand nog een bevestiging nodig dat trance weer helemaal in is? Afsluiter ‘Because’ bespeelt de vocale snaar en betovert je van begin tot einde met haar ratelende drums.

Nethermere – Intrinsic

Nethermere is eveneens een Brits project, deze keer uitgebracht op het Brusselse ‘Je m’en Fish’ label. Deze plaat begeeft zich in het niemandsland tussen breakbeats, minimal, electronica en IDM. Met vijf songs en twee remixes is het eerder een mini-album dan een EP. Opener ‘Escher’ is een echte oorworm met zijn meeslepende melodieën en rollende bassen. Qua sound situeert ‘Intrinsic’ zich tussen Bicep en Jon Hopkins. Heerlijke video trouwens!

UNI SON – Moments of Unity

UNI SON is het alterego van de Gentse DJ Just Nathan. Na 20 jaar achter de draaitafels te staan, verscheen zijn debuutalbum ‘Moments of Unity’ op het eveneens Gentse We Play House platenlabel. Het album bevat elf tracks (de vinyl versie 10) die schipperen tussen deep house, detroit techno, breakbeats, electronica, acid en downtempo. Resultaat: heerlijk hypnotiserende house/techno zowel voor thuis als op de betere dansvloer!

Stavroz – Mindibu

Als je deze band ooit live gezien hebt, moet ik je niet meer overtuigen. Als dit niet het geval is, check dan zo snel mogelijk hun tour agenda en koop een ticket! Maar het is niet omdat een band live steevast het dak er af blaast, dat ze automatisch ook overtuigen op vinyl. Gelukkig is dit hier wel het geval. De mix van jazz, minimal, house, wereldse invloeden, techno en melancholie overtuigt ook in de zetel. Het album voelt als één langgerekte meditatie, heerlijk!

Larson – Interlace Joy Motions

Larson is een Luikse producer die onder andere het fijne, kleinschalige La Nature festival cureert. ‘Interlace Joy Motions’ is zijn debuut album en meteen ook de eerste release op DJ Kongs nieuwe ‘Hi Scores’ label. Het album voelt very oldskool aan, de nineties of de jaren “00 zijn nooit veraf. De muziek is heel warm en sfeervol: diepe house wordt afgewisseld met Detroit-geïnspireerde electro, breakbeat en een streep acid. Inclusief een beestige remix door de Brusselse revelatie Chris Ferreira.

Dit waren slechts 8 releases uit de berg steengoede muziek die in 2022 ons Belgenlandje overspoelde. Daarnaast is er nog een hoop jazz, funk, reggae, dub, electronica, house, breakbeat, techno en drum’n’bass die hier door de boxen schalde. Ik gebruik deze muziek ook graag tijdens mijn fotoshoots; een aantal van mijn favoriete artiesten had ik ook al voor mijn lens. Je vindt er een paar op mijn pagina over portretfotografie; herken je ze?

 

Mensen die me kennen, weet dat ik graag van tijd op tijd een plaatje op zet. Samen met 2 buddies host ik een programma op Urgent.fm, die shows/mixes kan je op onze Mixcloud pagina  herbeluisteren.