De beste Belgische muziek die me hielp 2020 heelhuids door te komen
Tijdens de eerste lockdown lanceerde Stu Bru de actie #ikluisterbelgisch als steun aan de Belgische muziek. Eind 2020 blijkt deze actie nog steeds relevant, onze artiesten kunnen alle hulp gebruiken. Onze concertzalen en cultuurhuizen zijn nog steeds op slot. In afwachting dat ze terug de deuren mogen openen, kunnen we onze Belgische groepen en muzikanten steunen door naar hun muziek te luisteren en te kopen. Dit is een greep uit de beste Belgische muziek van het afgelopen jaar, deze Belgische elektronische muziek werd grijsgedraaid in het fOTOPIA headquarter. Een aantal van deze artiesten had ik al voor mijn lens, je vindt ze op terug op mijn portretpagina. Geniet van de muziek en als het je bevalt, steun hen! Wist je trouwens dat streamen nauwelijks iets opbrengt? (tenzij je Clouseau noemt maar die zal je in dit lijstje niet terugvinden) Afhankelijk van welke streamingdienst, ontvangt de artiest tussen 0.00069$ en 0.019$ per stream. Om een idee te geven: 10.000 luisterbeurten op Spotify levert een ruime 40€ op; reken maar eens uit hoeveel een artiest gestreamd moeten worden om van zijn/haar muziek te kunnen leven..
C12 – Social Distancing compilaties
Sinds 2018 geldt C12 als een vaste waarde in het Brusselse nachtleven. De Brusselse club onder het Centraal Station is een ‘safe place where freedom, diversity, creativity and alternative culture are portected from the restrictive and normative outside world’. De ruimte deed niet enkel dienst als club maar ook als concertzaal en exhibitieruimte. Als reactie op de verplichte sluiting, richtte C12 haar eigen muzieklabel op en bracht een tiendelige compilatie uit met Belgische artiesten of artiesten die gelinkt zijn met de club. Bij sommige compi’s ligt de nadruk op de dansvloer, andere releases focussen op cosmic, breakbeat of experimentele muziek. In totaal een dikke 50 tracks, voor elk wat wils.
Reinhard Vanbergen – Presents for Friends
Eind maart kwam het debuutalbum van de Gentse supergroep Rheinzand uit. Met hun heerlijke mix van zwoele en spacey electronica, disco, rock, funk en dansmuziek stonden Reinhard Vanbergen (Das Pop, The Happy), Mo Disko (The Glimmers) and Charlotte Caluwaerts (Tundra, The Happy) klaar om de wereld ter veroveren maar één of ander virus gooide roet in het eten. Reinhard zat niet stil in en bracht in augustus zijn solo debuutalbum uit. Of beter: een driedubbel album. Een plaat vol strijkers – ‘Stringworx’, een andere vol pianomuziek -‘Presents for Friends’ en een derde met electronica -‘Ubuntu’. Digitaal is enkel ‘Present for Friends‘ al beschikbaar, op vinyl zijn ze al te verkrijgen in een luxebox. Vooral de strijkers en de pianomuziek schallen hier regelmatig door de boxen.
Front de Cadeaux – Supreme Rallentato 3
De meesters van de slow motion muziek mochten niet ontbreken in dit lijstje. In tijden van pandemie en trager en bewuster leven, komt hun ‘supreme rallentato’ stijl nog meer tot zijn recht. Supreme wat? Ik laat het hen zelf uitleggen: ‘In the 70’s, popcorn DJ’s were already playing soul records at 33 rpm instead of 45; new beat was created in the 80’s by applying the same technique to coldwave and EBM. We didn’t reinvent the wheel. It is not a trend nor is it a gag. The technique ensures that you experience the music differently: deeper and more sensual. It becomes easier to dance to and there is more sensuality on the dancefloor. ‘
Het volledige interview vind je hier.
Een perfect voorbeeld is de track ‘Drone Over Ibiza’ uit het derde deel van hun ‘supreme rallentato ‘edits serie. Na luttele seconden herken je het origineel, een klassieker van jewelste die misschien wat te grijsgedraaid is. Deze versie is subtieler, zwoeler en meeslepender en klinkt opnieuw fris.
Compro Oro – Valley of Disbelief
Na hun alom bejubelde ‘Suburban Exotica’ kwam de psychedelische jazz/funk band dit voorjaar met de opvolger ‘Simurg’ op de proppen. Daarvoor werkten ze samen met Murat Ertel, frontman van Istanbuls cult pyschelische folk band BaBa Zulu. Het album is grotendeels het resultaat van 1 improvisatiesessie. Deze track ‘Valley of Disbelief’ vind ik één van de sterkste tracks van het album.
Marching Machines – Chain
Marching Machines is het resultaat van twee zwaargewichten uit de elektronische muziek (Spacid & Dimitri Andreas) die hun krachten bundelen. In het begin van het jaar dropten ze hun ‘Lonesome’ EP met een aantal meeslepende dansvloerbommetjes op het Wrong Era label. Begin deze maand verscheen hun track ‘Chain’ op Jennifer Cardini’s Correspondant label en nog maar net werd hun remix van I-Robots – Frau uitgegeven op Opilec Music. Ideaal voer voor wie de dansvloer mist en zijn/haar knaldrang een uitlaapklep wil geven thuis…
Kosmo Sound – Antenna
Gentse band die een aanstekelijke mix van dub en reggae brengt. Bij uitstek een band om live te zien (remember hun passage op Zaradi Tebe in 2019), ware het niet dat corona een streep trok door hun Engelse tourplannen en de reeks zomeroptredens die op de planning stonden. Gelukkig kwamen ze dit najaar met hun debuutalbum op de proppen: ‘Antenna’.
Madame Blavatsky – Rocket Science
Ook een Gentse band, met dezelfde drummer van Kosmo Sound – Marius Couvreur. Madame Blavatsky brengt minder dub, maar wel een right-in-your-face mix van future bass, grime, glitch hop, jazz en trap. Mijn favoriete track: Dot to Dot. Heel spacey en partyproof tegelijkertijd, deze track heeft het allemaal.
Spreej & Lefto – En nu?
Na vier jaar radiostilte – remember ‘Wrijf het Af?’ met Safi – liet hij begin 2020 terug van zich horen met de vlot rollende single ‘LOSTBOYDEMIGOD’. Een paar maanden later kwam hij samen met Lef met dit kort album op de proppen. No filler, all killers, ze halen het beste in elkaar boven. Een favoriet nummer kiezen was moeilijk, bij deze toch een poging:
Hihats in Trees – Disleksikon
Hihats in Trees is het soloproject van Lander Gyselinck, die je ongetwijfeld kent als drummer van onder andere STUFF., BeraadGeslagen en LABtrio. Hij maakte het in het kader van zijn doctoraat aan het KASK waarin hij onderzoekt hoe vrije improvisatie en dance elkaar beïnvloeden vanuit het perspectief van een instrumentalist achter de drums. Het zal je dan ook niet verwonderen dat het geen easy listening achtergrond muziek is maar een plaat die aandacht vraagt en met elke luisterbeurt groeit. Ze is best donker en wisselt tussen dansbaar en speelse chaos. Eentje voor de avonturiers…
PS. Twee jaar na ‘old dreams, new planet’ kwam Belgiës meest avontuurlijke band STUFF. met een eerste nieuw single! ‘Cumulus’ maakt ons warm voor hun nieuw album ‘T(h)reats’ dat op 12 maart 2021 uitkomt. Looking forward!
Dijf Sanders – Puja
Na het heerlijke ‘Java’ uit 2017 neemt Dijf ons deze keer mee naar Nepal voor een exotische mix van field recordings en psychedelische electronica. Aanrader! Staat live met drummer Simon Segers en saxofonist Matthias De Craene garant voor een bezwerende trip.
Mantris – Souvenirs From Imaginary Cities
Mantris – Dirk Eggermont voor de vrienden – is een Belg die in Bombay woont en die ook na zijn verhuis uit Belgie 20 jaar geleden muziek bleef maken. In een ver verleden maakte hij muziek onder The Black Sun en Brown Hardware Inc alteregos om daarna in de anonimiteit te verdwijnen. Tot hij in 2020 werd opgepikt door de Brusselse DJ Kong die besloot om de muziek uit te brengen op zijn gloednieuw label ‘Souvenirs From Imaginary Cities’. Sluit je ogen, zet je koptelefoon op en dompel je onder in deze mix van leftfield, Detroit future jazz en house not so house.
Red D- Red Basics 1 & 2
Nog een veteraan uit de Gentse house & technoscene. Bart Van Neste is niet alleen actief als DJ, hij runt ook het ‘We Play House Recordings’ label en is ook actief als producer. Met deze release keert hij terug naar de basis. Zijn muzikale basis is duidelijk Detroit en dat resulteert in een heerlijke deep house track op de ene kant en gospel Detroit techno op de andere kant.
Trigg & Gussett – ‘The Way In’
OK, Belgisch is dit niet maar ik vind dit album zo goed dat ik deze sympathieke Noorderburen er toch maar even blijsleep. Achter het Trigg & Gussett alterego gaan toetsenist Bart Knol en saxofonist Erik Van Geer schuil. ‘The Way In’ is al hun derde album maar bij het grote publiek gaat nog geen belletje rinkelen. Onbegrijpelijk want met hun warme en intrigerende sound kunnen ze zich makkelijk meten met de gevestigde namen uit het genre. Jazz noir die me soms doet denken aan de sound van Briskey, Cinematic Orchestra of ook wel banden heeft met de electronica van Amon Tobin of Felix Laband. Aanrader!
Dit waren slechts 13 releases uit de berg steengoede muziek die in 2020 ons Belgenlandje overspoelde. Daarnaast is er nog een hoop jazz, funk, reggae, dub, electronica, house, breakbeat, techno en drum’n’bass die hier door de boxen schalde. Mensen die me kennen, weet dat ik graag van tijd op tijd een plaatje op zet. Samen met 2 buddies host ik een programma op Urgent.fm – nu helaas vooraf opgenomen thuis door de coronamaatregelen -. Die shows/mixes kan je via de link hieronder herbeluisteren.