Home » Liefde voor muziek

Liefde voor muziek

fotoshoot familie

Liefde voor muziek

Heb je het ook al gevoeld? Je zet muziek op en je humeur gaat er plots op vooruit. Muziek is één van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Of  je nu muziek maakt, of naar muziek luistert: het heeft een aantoonbaar positief effect op de hersenen. Je liefde voor muziek kan stress verminderen en je stemming verbeteren. Zelfs wanneer je een liedje in je hoofd afspeelt, worden je hersenen op een vergelijkbare manier geactiveerd als wanneer je het daadwerkelijk hoort. Je kunt jezelf met muziek dus in een bepaalde stemming brengen.

fotoshoot familie

Daarom maken we dikwijls gebruik van muziek tijdens onze fotoshoots. Het helpt om minder bewust te worden van de camera, in het moment te zijn  en niet aan de camera te denken. We stelden een aantal Spotify playlists samen die we gebruiken tijdens de fotoshoots. Ze zijn behoorlijk uiteenlopend: afhankelijk van de lijst gaat het van ingetogen luistermuziek tot het betere dansvloerwerk. Het spreekt voor zich dat de lijsten niet in beton gegoten zijn, ze worden regelmatig geüpdated en aangevuld.

Liefde voor muziek – ‘Chill & Relax’

De eerste playlist is de ‘Chill & Relax Shoot’ en zoals de naam laat uitschijnen, bevat de lijst voornamelijk rustige muziek die je in een relaxte stemming brengt. Muziek luisteren helpt tegen stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere productie van stresshormonen; het maakt endorfine vrij in de hersenen, wat zorgt voor pijnverlichting en stemmingsverbetering. Een rustig muziekje vertraagt de hartslag, laat de bloeddruk dalen en zorgt voor een rustigere ademhaling.

Sit back, close your eyes and relax!

Liefde voor muziek – ‘Feel Good Shoot’

De tweede lijst die ik graag deel is de ‘Feel Good Shoot’ playlist. Deze bevat enkel tracks die positief op je gemoed werken, of het nu is door de teksten, de muziek of beiden.  Muziek luisteren zorgt ervoor dat je hersenen automatisch dopamine aanmaken. Dit is het geluksstofje dat ook vrij komt als je iets lekkers eet of verliefd bent. Zodra mensen samen muziek maken (bijv. door samen te zingen) maakt hun brein oxytocine aan; ook wel het knuffelhormoon genoemd dat ervoor zorgt dat je je met anderen verbonden voelt. Muziek kan daarom ook een gevoel van eenzaamheid verminderen en bestaande relaties versterken.

 

Liefde voor muziek – Dance & Energy Shoot’

Zoals de naam laat vermoeden, bevat deze lijst dansmuziek in alle soorten en genres: van Braziliaanse samba en hitsige funk over vette house en stomende hiphop tot zwoele latin en pompende techno.. Zolang het maar die danskriebels opwekt. Door te dansen maak je  verbinding met je lijf. Het doet je bloed en levensenergie stromen, verlaagt je cortisol levels en verhoogt ontspanning.

 

Deze playlists worden regelmatig aangevuld en geupdated; het mooie is dat de eindeloze stroom van muziek nooit stopt!

Het resultaat van een aantal fotoshoot met muziek kan je terugvinden op onze portretpagina!