Waarom kost een fotoshoot van een uurtje 185€?

Ik krijg soms de vraag waarom een fotosessie van een uurtje 185€ kost. ‘Dat is toch maar op een knopje drukken?’ hoor ik regelmatig. Maar zoals met veel zaken die eenvoudig lijken, gaat er achter een uurtje fotoshoot heel wat materiaal, voorbereiding en nabewerking schuil. Nemen we samen eens een kijkje achter de schermen?

Materiaal

Zonder goed materiaal, geen fotoshoot. Voor een fotograaf is een kwalitatief en betrouwbaar fototoestel de basis van alles. Ooit begon ik met een Canon Eos 70D, na een jaar besloot ik te upgraden naar een full frame camera: de Canon EOS 5D Mark IV. Het vlaggenschip van de Canon DSLR camera’s (meer info over de Canon 5D vind je ook hier) staat bekend voor zijn uitstekende beeldkwaliteit en hoge snelheid. Het is een stevig en zwaar toestel dat behoorlijk begint door te wegen na een ganse dag,maar ik ben er nog steeds heel tevreden van. Super handig is ook het dual card slot, zo kan je je foto’s naar twee geheugenkaarten tegelijk wegschrijven. Je weet maar nooit dat een geheugenkaart het opeens laat afweten, dan is er nog steeds een back up om op terug te vallen.

Bij een professioneel toestel horen goede lenzen; deze Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM II zit 90% van de tijd op mijn camera. Dit objectief heeft me nog nooit teleurgesteld, it always delivers. Verder heb ik nog een budgetvriendelijke (<150€) Canon 50mm f/1.8 en een Canon 85mm f1.8 USM die een heerlijke bokeh geven bij portretten.

Als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn, bevestig ik deze Yongnuo YN-600EX-RT II flits op mijn camera of een off camera flash zoals deze Godox Wistro AD200 Pro. Daarmee kan ik dan romantische sfeerbeeldjes schieten zoals dit:

huwelijk, trouw, huwelijksfotograaf België

Regelmatig ontvang ik klanten in de studio; daarvoor gebruik ik aparte studiolampen en softboxes van Elinchrom. 

Uiteraard worden de foto’s achteraf nog bewerkt op een krachtige laptop of pc zoals een Apple MacBook Pro in geschikte bewerkingssoftware. Je mag ervan uitgaan dat één uur fotograferen overeenkomt met anderhalf à twee uur nabewerking. 

Zonder website besta je niet als fotograaf. Mijn website wordt gehost door One.com. Tel daarbij nog wat kleine accessoires zoals geheugenkaarten, kaartlezers, draagriem, lensdoppen, back up materiaal, studio achtergronden etc en je snapt waarschijnlijk al waarom een fotosessie geen 30€ kost.

Opleiding

Even onmisbaar voor een goede fotoshoot, is een degelijke opleiding. Iedereen wordt geboren met bepaalde talenten. Maar zonder de juiste opleiding en voldoende oefening maak je van een ruwe diamant geen glimmende edelsteen. Een goede opleiding en de juiste feedback zijn onmisbaar om te groeien. Zo volgde ik verschillende modules fotografie in avondschool en volg ik elk jaar een aantal opleidingen bij collega’s. Onder andere bij Fotograeve. Wat Kim op vijf à zes jaar heeft opgebouwd, is enorm. Niet alleen levert ze prachtige foto’s, ook haar openheid van geest en ingesteldheid apprecieer ik enorm. Haar cursussen zijn niet goedkoop maar zitten boordevol bruikbare informatie en zijn elke cent waard. Niet enkel haar workshops voor fotografen zijn de moeite, ook voor andere ondernemers heeft ze interessante opleidingen en daarnaast biedt ze ook eenvoudige fotografie cursussen voor ouders aan. Verder volgde ik ook nog een paar workshops bij Mind The Moment en Tell Me A Picture, beiden ook aanraders!

Conclusie

Voila, ik hoop dat deze blik achter de schermen je ervan overtuigd heeft dat een fotosessie meer inhoudt dan ‘enkel op een knopje duwen’. Heb je nog vragen of opmerkingen, laat me gerust iets weten via de knop hieronder!


Heb je deze berichten al gelezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website eet koekjes. Door verder te surfen op deze site, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.