Speeltijd - tijd om te experimenteren!

Waarom hebben we nood aan meer experimenteren en meer speeltijd?

Recent las ik dit interessant artikel van Rutger Bregman op de nieuwssite De Correspondent. Het gaat erover dat onze kinderen steeds minder speeltijd hebben:

‘Sinds de jaren tachtig zijn we niet alleen als volwassenen een stuk harder gaan werken; ook onze kinderen hebben minder vrije tijd. Zij worden steeds vaker beziggehouden door volwassenen: huiswerk, sport, muziek, toneel, bijles, examentraining – het lijkt niet op te houden. Voor één activiteit is daardoor veel minder tijd: spelen. En dan gaat het over ‘spelen’ in de breedste zin van het woord: de vrijheid om je eigen nieuwsgierigheid te volgen. Om te zoeken en te ontdekken, te proberen en te creëren. Niet omdat een ouder of leraar het je voorkauwt, maar gewoon, omdat je er zin in hebt’.

Als we onze kinderen al zo weinig speeltijd gunnen, hoe zit het dan met onszelf? Geven we onszelf nog de tijd om te ontdekken en te experimenteren zonder het als tijdsverlies te bestempelen? Gunnen we onszelf de ruimte om dingen uit te proberen zonder dat er per se een resultaat moet aan vasthangen? 

Ik heb gemerkt dat het wringt bij mezelf: ik vind het belangrijk om speeltijd te hebben maar tegelijk worstel ik om het een plaats te geven in mijn agenda – beter gezegd: ik maak er geen plaats voor. Tot voor kort. Vorige zomer kocht ik een extra flits en wat accessoires om te experimenteren. Ik nam mezelf voor om tijd de maken hiervoor. In de praktijk schoof het maand na maand op. Andere -‘dringender’- zaken kregen steeds voorrang: eerst nog die reeks foto’s afwerken, eerst nog die offerte lanceren; eerst nog mijn website een make over geven, dan nog die workshop afwerken enzoverder enzoverder..  

Uiteindelijk is het pakket meer dan een half jaar lang onaangeroerd gebleven. Met het nieuwe jaar heb ik me voorgenomen om er bewust tijd voor te maken en dat is eindelijk gebeurd, intussen heb ik me een aantal namiddagen en avonden geamuseerd en plan ik er verder in.

 

Nadat ik mijn experimenteerdrang had losgelaten op mijn kinderen, besliste ik het toe te passen tijdens een ‘echte’ shoot met Lisa. Een kleine selectie vind je hieronder… Zowel zij als ik zijn heel blij met het resultaat, to be continued…

Zie jij ook zo’n shoot wel zitten? Check gerust mijn portretpagina of stuur me een berichtje!

Deze website eet koekjes. Door verder te surfen op deze site, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.