Home » Speeltijd – tijd om te experimenteren!

Speeltijd – tijd om te experimenteren!

fotograaf gent

Fotografie – speeltijd – tijd om te experimenteren!

Waarom hebben we nood aan meer experimenteren en meer speeltijd?

En niet enkel als fotograaf – dit geldt voor veel beroepen / mensen. Recent las ik dit interessant artikel van Rutger Bregman op de nieuwssite De Correspondent. Het gaat erover dat onze kinderen steeds minder speeltijd hebben:

‘Sinds de jaren tachtig zijn we niet alleen als volwassenen een stuk harder gaan werken; ook onze kinderen hebben minder vrije tijd. Zij worden steeds vaker beziggehouden door volwassenen: huiswerk, sport, muziek, toneel, bijles, examentraining – het lijkt niet op te houden. Voor één activiteit is daardoor veel minder tijd: spelen. En dan gaat het over ‘spelen’ in de breedste zin van het woord: de vrijheid om je eigen nieuwsgierigheid te volgen. Om te zoeken en te ontdekken, te proberen en te creëren. Niet omdat een ouder of leraar het je voorkauwt, maar gewoon, omdat je er zin in hebt’.

portretfotograaf gent

Als we onze kinderen al zo weinig speeltijd gunnen, hoe zit het dan met onszelf? Geven we onszelf nog de tijd om te ontdekken en te experimenteren zonder het als tijdsverlies te bestempelen? Gunnen we onszelf de ruimte om dingen uit te proberen zonder dat er per se een resultaat moet aan vasthangen?

Als fotograaf heb ik gemerkt dat het wringt bij mezelf: ik vind het belangrijk om speeltijd te hebben maar tegelijk worstel ik om het een plaats te geven in mijn agenda – beter gezegd: ik maak er geen plaats voor.  Tot voor kort. Vorige zomer kocht ik een extra flits en wat accessoires om te experimenteren. Ik nam mezelf voor om tijd de maken hiervoor. In de praktijk schoof het maand na maand op. Andere -‘dringender’- zaken kregen steeds voorrang als fotograaf: eerst nog die reeks foto’s afwerken, eerst nog die offerte lanceren; eerst nog mijn website een make over geven, dan nog die workshop afwerken enzoverder enzoverder.

fotograaf gent

Uiteindelijk is het pakket meer dan een half jaar lang onaangeroerd gebleven. Met het nieuwe jaar heb ik me voorgenomen om er bewust tijd voor te maken en dat is eindelijk gebeurd. Intussen heb ik me een aantal namiddagen en avonden geamuseerd en plan ik er verder in. Als fotograaf zorgt het er voor dat ik verder kan groeien.

Conclusie: Lang leve de homo ludens!