Het enige corona voordeel: 17 mooie corona wandelingen
Waarom wandelen? Er zijn heel wat zaken die ik heel hard mis tijdens een lockdown: culinaire verwennerij op restaurant, een avond op café hangen met een bende vrienden, een concert meepikken, een nachtje plaatjes draaien of stoom afblazen op de dansvloer. Sommige mensen genieten van de extra rust of tijd die zo’n lockdown met zich meebrengt en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Met drie kleine kinderen in huis valt er bij ons weinig tot geen extra tijd te rapen. Integendeel – tijdens een quarantaine palmen onze rakkers full time ons huis en onze tijd in. Soms is al die quality time heerlijk, soms voelt het ook wel eens beklemmend. Soit, het is wat het is. En als de muren op ons afkomen en we elkaar de haren uit het hoofd beginnen te trekken, moeten we naar buiten. Wandelen in de natuur zorgt ervoor dat iedereen terug in zijn plooi valt – een waardig alternatief voor elkaar levend te villen in huis.
Herkenbaar? Trek je er ook regelmatig op uit maar ben je nog op zoek naar een leuke/mooie wandeling in de buurt of iets verder? Check de 17 wandelingen hieronder en wie weet geniet je nog van een leuke namiddag op stap. Laat gerust weten wat je ervan vond! Heb je tips? Laat het weten via mail of laat een reactie achter onder m’n blog!
Het Stiltepad in Westouter

Ik bijt de spits af met de leukste wandeling die ik het voorbije jaar afstapte. Blijkbaar ben ik niet de enige want de voorbije zomer was het er zo druk dat er sprake was van een overrompeling. Weg was de stilte in de stiltewandeling. Wij wandelden de route op een oktoberse woensdag en het was er heerlijk rustig. We vertrokken aan de kerk van Westouter en dwaalden een ganse namiddag rond in de heuvels. De beschrijving op de website van Heuvelland spreekt voor zich:
Het Stiltepad is geen gewoon wandelpad. Het nodigt je uit om stil te worden, te luisteren naar je ademhaling, het ruisen van de bomen, het fluiten van de vogels, het kabbelen van een
beekje … Neem de tijd om even stil te staan, je ogen te sluiten en te luisteren … naar jezelf en naar de omgeving. Merk je ook dat stilte leeft! Hangmatten, ligzetels en zitbanken – op enkele heel bijzondere plekken- prikkelen je zintuigen. Er staan Haiku’s van dichter Geert De Kockere in gegraveerd.
Kleine tip voor de bourgondiërs onder ons: s’avonds gingen we eten in Le Vert Mont, een toprestaurant net over de grens in Boeschepe, dikke aanrader!
Gentbrugse Meersen

Eén van de vier groenpolen van Gent. De Gentbrugse Meersen hebben de laatste jaren een heel mooie transformatie doorgemaakt. Of je nu via de officiële ingang aan Driebeek binnengaat of via het vredesmonument aan de Koningdonksstraat, je kan er een heel eind wandelen door gevarieerde landschappen. Je vindt er ook volkstuinen, een speeltuin, een speelbos, een blotevoetenpad en verschillende geboortebossen. Opgelet: op een zonnige dag wandelt half Gent in de Gentbrugse Meersen.
Ik deed al een aantal fotosessies met gezinnen in de Gentbrugse Meersen, check onderstaande blogpost om te zien hoe het er aan toegaat tijdens zo’n sessie!
Drongengoed

Het Drongengoed is met ongeveer 750 hectare het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. De dorpen Knesselare, Ursel, Oostwinkel en Kleit zijn de toegangspoorten naar deze groene long. Wij parkeerden de auto aan parking Krakeel en vertrokken van daaruit voor een wandeling van 5 kilometer. We passeerden de Drongengoedhoeve, volgden de paddestoelen en lieten ons kinderen zich stevig uitleven in het uitgebreide speelbos. Aanrader!
Doornhammeke wandelroute – Scheldemeersen

Een vriendin stuurde ons deze tip door: een wandeling van 5,6 km met vertrek aan de kerk van Zevergem. Het was er heerlijk wandelen in de Leiestreek langs de Schelde. Het Doornhammeke is een Scheldemeander, bekend als viswater en natuurgebied. De Scheldemeersen is een gevarieerd rivierenlandschap met vochtige meersen, rietvelden, bosjes en enkele oude Scheldearmen. Ideaal voor een rustige, prachtige wandeling langs de Schelde.
Tussen de Vurstse Velden – Makegemse Bossen

Tijdens de eerste lockdown nam een vriend me mee voor een wandeling in zijn buurt. Hij woont in een rustig straatje in Vurste vlakbij een bos en we dwaalden een paar uur tussen de velden, kleine wegjes en bossen. Je kan er ook vertrekken voor een wandeling van 11 km of 14 km langs de Scheldemeersen.
Bourgoyen – Ossemeersen

Bourgoyen-Ossemeersen is misschien wel de meest gekende groene oase in de Gentse stadsrand. Ze omvat 220 hectaren natuur en is één van de meest vogelrijke natuurgebieden in Vlaanderen. Het is de Leievallei op haar mooist en is vrij toegankelijk op de paden en in de randzones.
Er zijn drie wandelroutes:
- Blauwe route = Bourgoyenpad (5,5 km)
- Rode route = Meerskantpad (4,4 km)
Deze route is toegankelijk voor rolstoelen en blinden. - Gele route = Spoorwegdijkpad (2 km)
Opgelet: op mooie dagen is het er over de koppen lopen en loop je er de andere helft van Gent tegen het lijf. 🙂
Lembeekse Bossen

Dit boscomplex strekt zich uit over Lembeke, Oosteeklo en Waarschoot en ligt op een zandrug die loopt van Oedelem tot Stekene. Een kleine 64 ha is toegankelijk en iets meer dan 80 ha is bosreservaat. Het Bellebargiebos is een vochtig loofbos langs de Burggravenstroom. Let hier zeker op de dikke stammen van eeuwenoude prachtige zomereiken.
Ik ben opgegroeid aan de rand van de Lembeekse Bossen. M’n halve jeugd spendeerde ik al lopend, fietsend, bomen omverduwend, kampen bouwend en kattekwaad uitstekend in dit bos. Nu ga ik er nog af en toe wandelen als ik op bezoek ben bij m’n ouders.
Vallei Van De Oude Kale

De Vallei van de Oude Kale is één van de best bewaarde natuurgebieden van het Meetjesland. De Oude Kale kronkelt er in een landschappelijk pareltje, met bloemrijke hooilanden, knotwilgenrijen en broekbossen. Het is een lappendeken van hooilanden en graasweiden, oude knotwilgenrijen, kleine veldbosjes en talrijke sloten. De levensader van het gebied, de Oude Kale, was ooit een van de grootste beken van het Meetjesland en vormde eeuwenlang een verbinding tussen de Poekebeek en de Durme. Er zijn verschillende wandelingen van 2,9 tot 9 km en twee verschillende vertrekplaatsen. Wij vonden de wandeling met vertrekpunt aan de begraafplaats in Vinderhoute het mooist. De wandeling vertrekkend uit Merendree Dorp is ook een pareltje maar we deden ze op een feestdag met mooi weer. We voelden de bui al hangen bij het aankomen in het dorp: we vonden nauwelijks een parkeerplaats voor de auto. Ook op het pad was het druk, wat ervoor zorgde dat de magie van de wandeling een beetje teniet gedaan werd. Maar bon, we gaan niet klagen, volgende keer wandelen we deze route op een weekdag.
Park De Vijvers – Ledeberg

Met zijn bijna vijf hectare vormt het Park De Vijvers de grootste groene long in Ledeberg. Het park is een voormalig kasteeldomein. Ook al is het de grootste groene long van Ledeberg, het blijft een mini parkje aan de rand van de autostrade. Klein maar wel fijn. Recent kreeg het park een opknapbeurt als onderdeel van het stadsvernieuwingsproject Ledeberg leeft en het mag er zijn! Het is een klein maar fijn stukje groen geworden, bos en gazon wisselen elkaar af en er is een speeltuin en een vijver. Via vlonders kan je het waterleven van dichtbij gadeslaan.
Doornzele

Het koppelingsgebied Doornzele-Noord bestaat uit uitgestrekte riet- en moeraszones, bossen, wandel- en fietspaden temidden van de havenzone. Een deel ervan werd ingericht als natuurcompensatie. De route loopt onder andere langs de oude zoo van Doornzele waar de roemruchte Rhakti Dei feestjes werden gehouden. Bij mij kwamen er heel wat mooie herinneringen naar boven. Los daarvan is het er mooi en rustig wandelen tussen de windmolens. De stank van de omliggende industrie (gistfabriek) die ons met momenten overviel, namen we er bij. Ideaal om te doen tijdens een druk weekend als je de massa’s wil vermijden.
Ooidonk wandelroute

Deze tocht eindigde in de top-5 van mooiste wandelingen in Vlaanderen; en terecht. De wandelroute van 7,5 kilometer draait voor een deel rond Kasteel Ooidonk en slingert verder langs de Leie en de Oude Leie. In de zomer een zwemparadijs – getuige de koorden in de bomen om het water in te slingeren –, nu een prachtig decor om in te wandelen – je waant je soms in een schilderij van Emile Claus. Ben je op zoek naar een rust en stilte – zoals beschreven in de boekjes – dan kom je best op een rustige weekdag. Tijdens zonnige weekends is het er over de koppen lopen.
Het Leen – Eeklo

Met een netwerk van ruim 30 km wandelpaden waarvan een groot deel verhard, is dit een heel toegankelijk bos voor kinderwagens en rolstoelen. Er zijn wandelingen voor kinderen, een speeltuin, een speelbos, een arboretum en sinds kort ook een uitkijktoren van 21 meter hoog. Hij staat er al sinds oktober 2019 maar is pas sinds november 2020 toegankelijk. Net na de bouwwerken bleek dat de toren niet stabiel genoeg te zijn. Intussen zijn er herstellingswerken gedaan en kan je genieten van het adembenemende uitzicht tussen de toppen van de bomen.
Het vliegveld van Gontrode
Wist jij dat er vroeger een vliegveld was in Grontrode? Euh… Gontrode, waar ligt dat?
Gontrode ligt vlakbij Melle en Merelbeke op 12km van Gent. Vandaag is er geen vliegveld meer, maar een dikke honderd jaar terug bouwden de de Duitsers in Gontrode een belangrijke basis. Ze pootten er een reusachtige hal neer (groter dan de St.-Baafskathedraal van Gent) waar een zeppelin (sigaar in de volksmond) in paste. De zeppelin van Gontrode vloog naar Londen om daar luchtbombardementen uit te voeren. Tot een Brits luchtpatrouille er in slaagde de Zeppelin neer te schieten. De sigaar vloog in brand boven Gent, en het gigantische luchtschip stortte neer in St.-Amandsberg. Meer info hierover vind je op http://www.hetvliegveldvangontrode.be

Vandaag blijft er niet veel meer over dan twee bunkers. De WO I-bunker is gerestaureerd en op het dak van de bunker vertelt een panoramatafel het verhaal van het vliegveld.
Maar goed, wandelen dus… Er is een wandeling die start aan het station van Gontrode en die rond het voormalig vliegveld loopt. Je wandelt door velden en wegels en ook een stukje bos. De wandelkaart kan je hier downloaden: http://www.hetvliegveldvangontrode.be/wandelkaart_gontrode.pdf
De Boerekreken – Sint Jan in Eremo
De Boerekreek is de grootste (39 ha) kreek van het Meetjesland. Bij haar ontstaan in de zestiende eeuw werd ze de Grote Geule genoemd. Ze heeft een zeer grillige vorm en loopt dichtbij het centrum van Sint-Jan-in-Eremo. Ze is slechts door een landbouwweg gescheiden van de Mazurekreek.

Een gedeelte ervan is natuurreservaat en wordt beheerd door Natuurpunt. Een ander deel wordt sinds 1999 door de provincie uitgebaat als sportcentrum. Er zijn verschillende wandelroutes, fietsroutes, paardrijroutes en in de zomer kan je surfen en zeilen op de kreken. Ik leerde er ooit surfen in een optimist (een bootje ter grootte van een badkuip). Verder is er een manège, speeltuin, cafetaria enzoverder..
Het Parkbos – Gent
Het Parkbos strekt zich uit over Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem, De Pinte en Sint-Martens-Latem. Het gebied van bijna 1200 hectare ligt ingesloten tussen de Ringvaart, de Kortrijksesteenweg, de autosnelweg E17 en De Pinte. Het parkbos wordt nog volop ontwikkeld en zal pas binnen een aantal jaren volledig af zijn. Centraal door het Parkbos loopt de oude spoorwegverbinding tussen het station van De Pinte en Gent. Er is ook een speelbos, geboortebos, voedselbos en een kijktoren gepland maar het is me niet duidelijk wanneer deze afgewerkt en toegankelijk zullen zijn.

Meer info en updates over het Parkbos vind je hier: https://stad.gent/nl/groen-milieu/parken/grote-parken-en-natuurgebieden/parkbos
Filliers wandelroute – Deinze
Jenever is niet meteen mijn favoriete drankje maar van de Filliers wandelroute (7,8 km) in Deinze ben ik wel fan. De wandeling start langs de achterkant van de Filliers brouwerij en meandert in het polderachtige landschap tussen het centrum van Deinze en de Leie. Het handbedieningsveer Bathio en de openbare zwemvijver Vosselare Put vormen een paar van de hoogtepunten van de route.

De eerste helft van de wandeling langs de oude Leie arm is prachtig; ook de route langs de tuinen die uitgeven op de Leie is de moeite waard. Het laatste stuk door de woonwijk vormt een anticlimax maar in zijn geheel is de wandeling zeker de moeite waard.
De trollenwandeling in de Schorre – Boom
Recreatiegebied de Schorre in Boom staat vooral bekend omwille van het Tomorrowland festival dat het domein- in normale tijden- jaarlijks omtovert tot een sprookjeswereld. Ik was er nog nooit geweest en we besloten om er op een koude zondag in april heen te trekken met de kinderen. Ik had al een paar foto’s gezien van de 7 houten mythische reuzentrollen (tot 18m groot!) die elk een rol spelen in een groter sprookje. Je kan de trollen allemaal bezoeken en aanraken.

Idem voor de magische toren die op de top van de berg neergepoot is. Volgens de legende hebben de trollen deze magische uitkijktoren voor de ‘kleine mens’ gemaakt, de mens die beschavingen uit de grond stampt zonder oog voor de toekomst en de natuur. Het volledige verhaal achter de Zeven Trollen is neergeschreven als een gedicht in een mythisch boek naast de toren. Verder is er ook een blotevoetenpad, mtb-parcrous, de One World bridge, een speeltuin en nog zoveel meer..

Echt een aanrader!
Voila, dat waren de wandelingen. Wie weet doen we ze ooit eens samen tijdens een fotosessie! Meer voorbeelden van foto’s genomen tijdens mooie wandelingen vind je terug op de pagina over gezinsfotografie of in onderstaand blogbericht over een wandeling in de Gentbrugse Meersen.
Vond je dit blogbericht interessant? Check dan ook eens deze blogposts:
- Bedrijfsfotografie – Teambuilding in Gent
- Familie fotoshoot in de Gentbrugse Meersen: een onvergetelijke ervaring!
- De beste Belgische muziek die in 2022 door mijn boxen knalde
- Teambuilding en bedrijfsevent locaties
- Speeltijd – tijd om te experimenteren!
- Syntra opleidingen in beeld
- Business branding photography in Gent
- Bedrijfsfotograaf in Gent
- Bedrijfsfeest in Gent